Ontmoet Richard: Onze Dynamics 365 Lead Consultant

Richard, onze gepassioneerde Dynamics 365 Lead Consultant, heeft een intrigerende loopbaan afgelegd vanuit de wereld van marketing naar de complexe arena van IT. In dit interview duiken we dieper in de achtergrond van Richard en zijn motivatie en aanpak als consultant. Ontdek hoe hij uitdagingen aangaat, bedrijfscultuur waardeert en zich voorbereidt op de toekomst van zijn vakgebied.

Richard Ludwig

Dynamics 365 Lead Consultant

Kun je ons vertellen over je achtergrond en hoe je bent begonnen in dit vakgebied?

Mijn loopbaan begon in de wereld van marketing, direct na het behalen van mijn diploma, maar al snel merkte ik dat mijn interesse meer naar de IT neigde. Dit werd duidelijk toen ik bij een webbedrijf belandde dat zich ook bezighield met databases. Daar ontdekte ik mijn passie voor consultancy en besloot ik mezelf om te scholen tot consultant. Zeven jaar geleden maakte ik de sprong naar een Microsoft-partnerbedrijf en verhuisde ik naar Overijssel.

Wat motiveert je het meest in je werk als consultant?

Wat mij vooral motiveert in mijn werk als consultant is het oplossen van problemen of uitdagingen voor klanten en het creëren van tools die écht impact hebben. Het geeft me voldoening om concrete resultaten te boeken en waarde toe te voegen, niet slechts een klein radertje te zijn in een grote machine. Onlangs hebben we een aantal mooie projecten mogen opleveren. Zo hebben we bijvoorbeeld voor Orange Pharma, een farmaceutische organisatie, een geheel nieuw CRM opgebouwd in Dynamics 365. Het klantenbestand, salesfunnelbeheer en de offertetrajecten zijn allemaal ondergebracht in deze voor hen nieuwe software. De klant van begin tot eind meenemen in dit proces, om te komen tot een oplossing die écht meerwaarde biedt in hun dagelijkse werkzaamheden, is iets wat me het meest aanspreekt.

Daarnaast werkte ik hetzelfde moment tevens aan een CRM project voor vrijwilligersorganisatie M-pact. Je ziet dat een goede registratie van organisaties en contactpersonen leeft over allerlei branches met elk hun eigen uitdagingen, wensen en behoeften. Zo ook voor M-pact. De registratie van vrijwilligers, matching aan openstaande vacatures en het bijhouden van projecten lag ten grondslag aan de keuze voor Dynamics. Het doorgronden van al dit soort werkprocessen en dit vertalen en toepasbaar maken in de software, daar ligt mijn grootste passie.

Onlangs ben ik tevens begonnen met de (her)inrichting van Dynamics sales voor Morssinkhof groep, ook daar liggen weer diverse kansen voor een slimmer verkoopproces. Kortom, mooie projecten waar ik met het team dagelijks aan mag meewerken!  

Het geeft me voldoening om concrete resultaten te boeken en waarde toe te voegen, niet slechts een klein radertje te zijn in een grote machine.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen in consultancy vandaag de dag? En hoe ga je hiermee om?

Één van de grootste uitdagingen in consultancy zie ik in verwachtingsmanagement. Mijn aanpak hierbij draait om heldere communicatie en continue afstemming met klanten. Recentelijk heb ik gemerkt dat het cruciaal is om vanaf het begin duidelijkheid te scheppen over verwachtingen en deliverables. Daarom betrek ik klanten vaak bij het maken van visuele representaties van hun doelen en het creeren van datamodellen. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat alle partijen op één lijn zitten. Ook benadruk ik het belang van budgetbeheer; als nieuwe ideeën opkomen tijdens het project, bespreek ik de mogelijke impact op het budget en stuur ik indien nodig terug naar de initiële planning.

Kun je vertellen over nieuwe ontwikkelingen die recentelijk zijn gebeurd in jouw vakgebied, en hoe blijf je hiervan op de hoogte?

Als consultant is het cruciaal om constant op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Recentelijk is bijvoorbeeld de eerste Microsoft Release Wave van 2024 uitgekomen, een belangrijk feit waar ik klanten over moet kunnen informeren. Daarnaast zoek ik binnen Copilot AI actief naar toepassingen die relevant zijn voor klanten. Ik moet altijd één stap voor klanten uit zijn, hen laten zien wat technologie inhoudt en hoe zij het kunnen gebruiken. Om bij te blijven, netwerk ik en volg ik verschillende websites die mij informeren over nieuwe ontwikkelingen. Het bijhouden van mijn vakgebied is een cruciaal onderdeel van mijn werk als consultant.

Welke vaardigheden zijn volgens jou essentieel om succesvol te zijn in jouw functie?

De belangrijkste vaardigheid voor succes binnen mijn functie is teamwerk. Het vermogen om kennis te delen en samen te werken is essentieel voor het bereiken van onze doelen. Ik zoek naar mensen die bewust zijn van hun rol in het project, verantwoordelijkheid nemen en bereid zijn om samen te werken. Een gebrek aan deze teamgerichte houding kan een aanzienlijk risico vormen voor de efficiëntie en effectiviteit van ons werk, omdat het de samenwerking en kennisoverdracht belemmert.

Ik moet altijd één stap voor klanten uit zijn, hen laten zien wat technologie inhoudt en hoe zij het kunnen gebruiken.

Wat maakt, in jouw ogen, Msquad zo speciaal en anders dan andere organisaties?

Wat Msquad echt uniek maakt, is hun exclusieve focus op business-applicaties, iets wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. Deze specialisatie spreekt me aan vanwege mijn eigen expertise. Bovendien is het een groeiend bedrijf, waardoor er veel ruimte is om te groeien en te ontwikkelen. Ze leggen veel nadruk op service en klanttevredenheid, wat erg opvalt. Het team heeft een sterke focus op specialisatie, vooral in development. Momenteel maken ze de overgang van een startend bedrijf naar een grotere organisatie, wat interessante kansen met zich meebrengt.

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit en welke taken pak je gedurende de week op?

Mijn typische werkweek als lead consultant omvat een combinatie van hands-on werk en strategisch denken. Ik ben betrokken bij veel operationele taken, variërend van consultancywerk tot salesactiviteiten, waarbij ik help bij het verwerven van nieuw werk voor bestaande klanten. Daarnaast geef ik trainingen, zowel aan gebruikers als aan beheerders, en speel ik een actieve rol bij het opleiden van mijn team van consultants.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om in jouw vakgebied te gaan werken?

Als je denkt aan een carrière in de IT, bedenk dan dat het vooral bureauwerk is. Als je niet lang op een stoel kunt zitten, is dit misschien niet de beste keuze. Maar als je van technologie houdt en graag met computers en software werkt, zit je goed. Je moet echt gepassioneerd zijn en jezelf er volledig aan wijden. Het vereist een mix van skills, zoals analytisch denken en goede communicatie, vooral met klanten. Je moet flexibel zijn en met allerlei mensen kunnen omgaan, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Het is niet makkelijk om de juiste mix van vaardigheden te vinden, maar zowel intern als extern zijn er consultants nodig. Interne consultants richten zich meer op taken binnen het bedrijf, terwijl externe consultants vaak met klanten werken en training geven. Het is zeldzaam om iemand te vinden die zowel technische als sociale vaardigheden heeft, maar het streven naar die balans zal je carrière ten goede komen. Blijf altijd leren en groeien, want de IT-wereld verandert voortdurend.

Richard brengt niet alleen zijn uitgebreide expertise in Dynamics 365 met zich mee binnen Msquad, maar ook een niet-aflatende toewijding aan het oplossen van klantproblemen en het leveren van tastbare resultaten die de bedrijfsprestaties werkelijk transformeren. Zijn doelgerichte aanpak en innovatieve oplossingen stellen hem in staat om complexe uitdagingen aan te pakken. Zijn vermogen om nauw samen te werken met klanten en interne teams creëert vertrouwen en samenwerking, resulterend in succesvolle implementaties en tevreden klanten.

Plan een meetup!

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen binnen 24 uur contact met je op voor het plannen van een kop koffie!

Open sollicitatie

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen snel contact met je op.​

Open sollicitatie

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen snel contact met je op.

Training aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen binnen 24 uur contact met je op om de trainingsmogelijkheden te bespreken.

Plan een meetup!

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen binnen 24 uur contact met je op voor het plannen van een kop koffie!

Training aanvragen

Laat hieronder je gegevens achter, we nemen binnen 24 uur contact met je op om de trainingsmogelijkheden te bespreken.

×

UNLOCK NEXT

× Je processen digitaliseren?